Saturday, February 19, 2011

Σπιτικές Ταλιατέλες με μπρόκολο

Όταν δοκίμασα αυτό το πιάτο, ήξερα ότι έχω κάνει κάτι εξαιρετικό και αποφάσισα για πρώτη φορά να αφήσω στην άκρη για λίγο τη φωτογραφία και να μοιραστώ μαζί σας τις γευστικές τρέλες μου.

Εμπνεύστηκα τη συνταγή αυτή σήμερα το πρωί, μια βροχερή μέρα στη Νικήτη, ψάχνοντας να βρω να κάνω κάτι ενδιαφέρον με τη μηχανή ζυμαρικών που μόλις είχα αγοράσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανα σπιτικά ζυμαρικά, και γενικά με τις ζύμες έχω μεγάλη εξοικείωση τελευταία. Αλλά ήθελα να κάνω κάτι ιδιαίτερο στην πρώτη μου προσπάθεια με τη μηχανή.
Ανακατεύοντας στο μυαλό μου διάφορες εκδοχές για ζυμαρικά που είχα σκεφτεί, διαβάσει ή ακούσει, κατέληξα σ αυτή τη συνταγή κυρίως με βάση τα υλικά που βρήκα στο σούπερ του χωριού.. Η διαδικασία της ζύμης ήταν το δυσκολότερο κομμάτι στην υλοποίηση και με ζόρισε λίγο, μέχρι να βρω τη σωστή υγρασία που έπρεπε να έχει για να περάσει από τη μηχανή ομοιόμορφα. Νομίζω όμως ότι θα της πάρω τον αέρα σύντομα.

Το μπρόκολο δίνει μια ιδιαίτερη όψη σ αυτό το πιάτο (το σύνολο μοιάζει οπτικά με πέστο) αλλά και πλούσια γεύση στα ζυμαρικά. Τη μεγάλη όμως διαφορά την κάνει το τζίντζερ. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησα τζίντζερ και είχα μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα. Ομολογώ ότι ήμουν λίγο διστακτικός. Η Μαρία ενθουσιάστηκε δοκιμάζοντας το πιάτο και είπε πως σίγουρα σήκωνε κι άλλο. Εγώ νομίζω ότι ήταν όσο ακριβώς έπρεπε.

Το ξύσμα λεμονιού κάνει αισθητή την παρουσία του με δροσερές κιτρικές “νότες”, και δένει υπέροχα με το τζίντζερ, ενώ οι αντζούγιες περνάνε μάλλον σε δεύτερο πλάνο, και κάποιος που δεν ξέρει μπορεί να μην καταλάβει την ύπαρξή τους. Πιστεύω όμως ότι χωρίς αυτές το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο καλό (έπαθα πλάκα όταν είδα πόσο ακριβές είναι οι αντζούγιες, δεν είχα προσέξει ποτέ ότι κάνουν >40 € το κιλό!). Έβαλα μαντζουράνα αποξηραμένη, αλλά θα προτιμούσα να είχα φρέσκια.

Σπιτικές Ταλιατέλες με μπρόκολο

Συνταγή για 3 πιάτα
Χρόνος: 10-15 λεπτά για τη ζύμη και 10 λεπτά για το μαγείρεμα.

Υλικά
250 γραμμάρια αλεύρι 70%
2 αυγά
1 μπρόκολο με το κοτσάνι, γύρω στα 150 γραμμάρια.
ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
4 αντζούγιες
ξύσμα τζίντζερ, ένα κοτσάνι 3-4 εκατοστά
ξύσμα ½ λεμονιού
χυμός ½ λεμονιού
μαντζουράνα
πιπέρι
ελάχιστο αλάτι

Οδηγίες
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μπολ, από πάνω τα αυγά. Ζύμωμα, όχι πολύ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι, μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα δάχτυλα. Χωρίζουμε τη ζύμη στΑ 3 και την περνάμε από τη μηχανή ζυμαρικών, προοδευτικά από το 7 μέχρι το 5, αλευρώνοντας ελαφρά για να μην κολλάει. Θα πάρουμε 3 ταινίες 60-80 εκατοστών. Κόβουμε κάθε ταινία στα 3 (γύρω στα 25 εκατοστά), τη διπλώνουμε κατά μήκος στα 4, και την κόβουμε σε λωρίδες (πλάτος ταλιατέλας).

Τεμαχίζουμε το μπρόκολο ως εξής. Κόβουμε σε λοξές ροδέλες το κοτσάνι και σε μικρά κομμάτια το άνθος του.

Ρίχνουμε τις ταλιατέλες και τα μπρόκολα σε κατσαρόλα με βραστό νερό και τα βράζουμε όλα μαζί για 5-6 λεπτά, ελαφρύ ανακάτεμα. Υποθέτω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες ταλιατέλες, αλλά μάλλον θέλουν περισσότερο χρόνο βρασίματος, οπότε ρίχνουμε τα μπρόκολα λίγο πιο μετά, 3-4 λεπτά πριν γίνουν οι ταλιατέλες, για να μην παραβράσουν. Σουρώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ενώ βράζουν οι ταλιατέλες, σοτάρουμε το σκόρδο σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις αντζούγιες και προοδευτικά τα άλλα υλικά, 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Όταν σουρώσουμε τα ζυμαρικά, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σερβίρισμα με τριμμένο τυρί και ελαιόλαδο κατά βούληση.

Καλή όρεξη, και αν κάποιος τη βελτιώσει ας μου στείλει το feedback.

No comments:

ShareThis