Monday, May 4, 2009

Η γρίπη των χοίρων

Τι είναι.
Η γρίπη των χοίρων είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προσβάλλει του χοίρους. Προκαλείται από ένα ιό της γρίπης τύπου Α, H1N1 που παρουσιάζει συχνές μεταλλάξεις.
Πως μεταδίδεται.
Ο ιός της γρίπης των χοίρων, μπορεί να προσβάλλει τους ανθρώπους που έχουν στενή επαφή με χοίρους. Η μετάδοση του ιού της γρίπης τύπου Α είναι δυνατόν να γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο, με τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη. Σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς μεταφέρονται σε άλλους ανθρώπους με το φτάρνισμα, το βήχα ή την άμεση επαφή (φιλιά, χειραψία). Οι νέοι ενήλικες φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτοι στο συγκεκριμένο ιό.
Να τρώμε χοιρινό;
Η κατανάλωση κρέατος από μολυσμένους χοίρους δεν έχει βρεθεί ότι μεταδίδει τον ιό στους ανθρώπους. Ωστόσο είναι σημαντικό να ψήνουμε τα κρέατα στους 70 βαθμούς. Στη θερμοκρασία αυτή ο ιός της γρίπης των χοίρων όπως και άλλοι ιοί ή βακτηρίδια σκοτώνονται.
Συμπτώματα του ιού
Είναι ανάλογα με αυτά που προκαλεί η κοινή εποχιακή γρίπη ειδικά όταν επιμένουν ή υποχωρούν και επανέρχονται . Η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση των φαρμάκων βοηθάει τη θεραπεία της νόσου. Η ταυτοποίηση του ιού της γρίπης τύπου Α, H1N1 γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Για το νέο τύπο του ιού δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.
Μέτρα προφύλαξης
Πλένουμε τα χέρια σας μετά από φτάρνισμα ή βήχα. Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση νερό και σαπούνι ή σκευάσματα που περιέχουν αλκοόλη. Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη κατά το βήχα και το φτάρνισμα. Πετάμε τα χαρτομάντιλα μετά από τη χρήση τους. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας. Οι μολυσματικοί παράγοντες (ιοί, βακτηρίδια, παράσιτα, μύκητες) συχνά μεταδίδονται όταν ένα άτομο αγγίζει κάτι που έχει επιμολυνθεί από αυτούς και μετά αγγίζει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Καθαρίζουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή όταν εργαζόμαστε ή που χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους. Αποφεύγουμε τη στενή επαφή με ανθρώπους που ασθενούν από γρίπη. Εάν ασθενούμε, κρατάμε απόσταση από άλλους για να τους προστατεύσουμε. Είναι προτιμότερο να μένουμε σπίτι παρά να είμαστε άρρωστοι στη δουλειά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να γιατρευτούμε γρηγορότερα και να αποτρέψουμε τη μετάδοση της νόσου σε άλλους
Προστατεύετε και φροντίζετε τον εαυτό σας με το να κοιμάστε αρκετά, να είστε σωματικά δραστήριοι κάνοντας τακτικά άσκηση, να διαχειρίζεστε σωστά το στρες, να πίνετε άφθονα υγρά και να επιλέγετε για τη διατροφή σας, θρεπτικά και ενισχυτικά για την υγεία τρόφιμα και φαγητά.

No comments:

ShareThis